Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας - Κερύνειας

Αγαπητοί/ές ,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας,

Ευλεπιστούμε ότι αυτή την ιστοσελίδα θα σας βοηθήσει να λύσετε τις οδοντιατρικές σας ανησυχίες ή  να εντοπίσετε οδοντίατρο στην επαρχία Λευκωσίας. Έχουμε αναρτήσει ένα σύγχρονο εργελείο ανεύρεσης οδοντιάτρων στο χάρτη που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε όλους τους οδντίατρους τηε επαρχίας Λευκωσίας και να πάρετε οδηγίες μετάβασης στο χώρο τους.

Ο ρόλος μιας ιστοσελίδας είναι να δίνει άμεσα και διαδραστικά πληροφορίες προς το ευρύ κοινό αλλά και στους συναδέλφους .Μπορείτε στον ειδικό χώρο FAQs  που υπάρχει ,να λύσετε πολλές από τις απορίες σας σε σχέση με την οδοντιατρική και εάν υπάρχουν ακόμη απορίες μπορείτε να μας αποστείλετε τις απορίες σας και  θα φροντίσουμε να τις επιλύσουμε.

Το νέο συμβούλιο του Συλλόγου μας αμέσως μετά την εκλογή μας  είχαμε σαν πρώτο  του μέλημα  την συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Οδοντιατρικά Νέα» που είχε σταματήσει του Μάϊο του 2014. Τα τεύχη του περιοδικού μας θα τα βρείτε αναρτημένα σε μορφή .pdf σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας. Ευελπιστούμε ότι  με ένα περιοδικό  που αναρτάται  τρείς φορές το χρόνο  θα έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να σας φανεί χρήσιμο όσο και άλλοι τρόποι ενημέρωσης.

Κυριότερες προκλήσεις του Οδοντιατρικού επαγγέλματος αυτή την τριετία είναι η ένταξη του επαγγέλματος μας στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και η τροποποίηση του καταστατικού των οδοντιάτρων που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις. Ήδη από την προηγούμενη τριετία ο ΠΟΣ εργάστηκε και έχει παράξει έργο και ευελπιστούμε ότι αυτή την τριετία θα καταλήξουμε με επιτυχία .

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για το επάγγελμα μας  και σαν σύλλογος,  έχουμε αποφασίσει την ανταπόδωση στους συναδέλφους όσο το δυνατό περισσότερα,  κάνοντας εκδηλώσεις και σεμινάρια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Όλα τα μέλη του νέου συμβουλίου, είμαστε δεκτικοί σε όλες σας τις εισηγήσεις για βελτίωση της Οδοντιατρικής στη Κύπρο και ελπίζουμε σε μια επιτυχημένη τριετία,

Νίκος Παπαδόπουλος

Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας -Κερύνειας  

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η οδοντιατρική αποτέλεσε κλάδο της Ιατρικής και μαζί της βάδισε κατά την εξέλιξη της Ιστορίας του ανθρώπου. Είναι μια επιστήμη που βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο. Συνυφασμένη με την προσπάθεια για καλύτερη υγεία και αναβαθμισμένη ποιότητα στην καθημερινότητα του ανθρώπου η Οδοντιατρική στις μέρες μας απέκτησε μια επιπρόσθετη ιδιότητα: την ομορφιά και την καλαισθησία.

Αυτός ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της σύγχρονης οδοντιατρικής έδωσε αίγλη στην επιστήμη και τους λειτουργούς της, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και ψηλές απαιτήσεις.

Η κοινωνική αποστολή της Οδοντιατρικής είναι πλατιά. Ο οδοντίατρος αποτελεί τον θεματοφύλακα της στοματικής υγείας του λαού μας. Η πρόληψη και η θεραπεία των οδοντικών και γενικά των στοματολογικών παθήσεων αποτελεί το κύριο έργο μας.

Η ιδιαίτερη φροντίδα που απαιτείται για το παιδί αξίζει και μόνο να μας ωθήσει να αφοσιωθούμε ολόψυχα στην επιστήμη μας: για το παιδί που τόσο πολύ υποφέρει από τις οδοντικές παθήσεις κα ιδιαίτερα από την τερηδόνα, που το κάνει να πονά, να υποφέρει και επηρεάζει την ανάπτυξη του.
Αν αναλογισθεί κανείς το πόσο ο άνθρωπος υπέφερε στην αρχαιότητα, το μεσαίωνα και τους μετέπειτα χρόνους, από τους οδοντόπονους και την απώλεια των δοντιών, μόνο τότε θα αντιληφθεί πόσο περήφανος πρέπει να νιώθει σήμερα ο οδοντίατρος για την αποστολή του. Για τούτο και η σημερινή κοινωνική του θέση είναι αξιόλογη και συγκεντρώνει και την προσοχή και την εκτίμηση των ανθρώπων του.

Η θέση αυτή, εξαρτάται πάντα από την παιδεία του και την επαγγελματική το συμπεριφορά.

Η Οδοντιατρική στον Μεσαίωνα, αλλά και μετέπειτα ακόμη, έως τον παρελθόντα αιώνα, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από αγύρτες και γυρολόγους που μόνο αντικειμενικό σκοπό είχαν τον πλουτισμό τους.

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να περάσει η Οδοντιατρική την θέση της στον επιστημονικό χώρο και να καταξιωθεί στον κοινωνικό χώρο. Και αφού σήμερα την απέκτησε διεθνώς, ελκύει αθρόα τους νέους μύστες, για να την αγαπήσουν και να την αναδείξουν ακόμη πιο πολύ.

“ Ο βίος βραχύς η τέχνη μακρή”, έλεγε ο Ιπποκράτης. Τούτο σημαίνει ότι για να υπηρετήσουμε την υψηλή τέχνη που ακολουθούμε στη σύντομη ζωή μας, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, παιδεία συνεχής και ευσυνειδησία. Ο Ιπποκράτης δίνει στους μαθητές του την παρακάτω παραγγελία:

“…. Να μην αποβλέπετε εις την ιατρική αμοιβήν ειμή ως μέσον ικανοποιήσεως της επιθυμίας σας προς περαιτέρω μάθησιν ( προς τελειοποιήσιν σας). Σας παρακινώ δε να υπολογίζετε (ως προς την ζητητέαν αμοιβήν) την πτωχείαν ή την ευπορίαν των αρρώστων σας, χωρίς να απαιτήσετε ποσά υπέρογκα κατά λίαν απάνθρωπο τρόπον. Άλλοτε δε και αμισθί να παρέχετε τας υπηρεσίας σας. Εάν δε, παρουσιασθή ευκαιρία να παράσχετε την επικουριάν σας εις ξένον τίνα και άπορον κατ’ εξοχήν, τούτο είναι ένδειξις δωρεάν παροχής ιατρικής αντιλήψεως. Διότι όπου υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και ο έρως προς την επιστήμην…”

Η Οδοντιατρική κατά την αρχαία περίοδο βρίσκεται στα χέρια των μάγων και των ιερέων. Οι αρρώστιες αποδίδονταν στην εκδητικότητα των θεών, η ίαση στην εύνοια τους, με την μεσολάβηση των ιερέων. Και όταν η ίαση δεν επερχόταν, η εξήγηση των μάγων ήταν ότι οι θεοί δεν επείστηκαν.

Η πλήρης θεμελίωση της επιστημονικής σκέψης της επαναστατικής απελευθέρωσης από την θεοκρατία έγινε από τον Ιπποκράτη γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης.

Το μεγαλείο της Ιπποκρατικής Ιατρικής εκφράζεται με την ανθρωπιά. Ο Ιπποκράτης δεν θεωρεί αλάνθαστο ούτε τον γιατρό, ούτε την ιατρική, ούτε τον εαυτό του, αλλά διακηρύσσει ότι :

( Βέλιστον δε εστί το προσωτάτω του ανεπιτήδειου απέχον”.)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Κάνοντας μια αναδρομή από τα χρόνια του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού, χανόμαστε στα γκρίζα χρόνια του μεσαίωνα και στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι πληροφορίες μας για την Οδοντιατρική στην Κύπρο σχεδόν ανύπαρκτες, μέχρι την ανατολή του προηγούμενου αιώνα. Τον 20ο αιώνα εμφανίζονται και οι πρώτοι οδοντίατροι στο νησί. Πρώτη καταχώρηση στο μητρώο οδοντιάτρων αναφέρεται το έτος 1962: 24 οδοντίατροι πήραν ειδική άδεια να ασκούν το επάγγελμα γιατί, για τρία χρόνια πριν από τον Νόμο του 1926 επαγγέλοντο τον οδοντίατρο στην νήσο ( Νόμος No. 17/1926).

Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
 
1. Givagosian John Λευκωσία 1926
2. Hadjikiamil Mahmend Λευκωσία 1926
3. Matosian Matheos Λευκωσία 1926
4. Siman Michel Λευκωσία 1926
5. Παντουράκης Βασίλειος Λευκωσία 1926
6. Πιεράκης Νίκος Λευκωσία 1926
7. Τοφαρίδης Χαράλαμπος Λευκωσία 1926
8. Κωσταντινίδης Αθανάσιος Βαρώσια 1926
9. Muradian Samouel Λευκωσία 1926
10. Sarian Housep Λευκωσία 1926
11. Assadourian Aram Πάφος 1926
12. Abela Samih Λάρνακα 1926 
13. Givagosian Titus Λευκωσία 1926
14. Αντωνιάδης Αντώνιος Λάρνακα 1926
15. Matossian Horhanns Λευκωσία 1926
16. Voudizianos Nicis Λάρνακα 1926
17. Ρουσάκης Γεώργιος Λάρνακα 1926 
18. Hessnin Sadik Λεμεσός 1926 
19. Δημητρόπουλος Χρήστος Λάπηθος 1926
20. Toundjian Vahream Λευκωσία 1926
21. Assadourian Haroutoun Πάφος 1926
22. Πιεράκης Κώστας Λάρνακα 1926
23. Stephan Geokgian Λάρνακα 1930 
24. Nigogosian Anastas Λευκωσία 1931
Δεν έχει εξακριβωθεί κατά πόσο είχαν πτυχίο οδοντίατρου ή κάποιο άλλο έγγραφο επειδή στο μητρώο δεν υπάρχει καμία σχετική σημείωση. Από την παράθεση των ονομάτων διαπιστώνει κανείς πως πριν από το 1926 το επάγγελμα του οδοντιάτρου ασκούσαν κατά το πλείστον Αρμένιοι.
 
Μετά το 1926 σαφώς υπερέχουν οι Έλληνες. Η πρώτη Ελληνοκύπρια οδοντίατρος έχει εγγραφεί το 1926. Άσκησε το επάγγελμα στο χωριό Λεύκαρα (Άννα Τιγγιρίδου). Την πρώτη Τουρκοκύπρια οδοντίατρο συναντούμε το 1959. “Νεκρή” περίοδος για ανάπτυξη του επαγγέλματος θεωρείται η διετία 1943-1944, λόγω του 2ου Παγκόσμιου πολέμου κα του μερικού αποκλεισμού του νησιού. Επίσης καμία εγγραφή δεν έγινε το 1949-1950. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το τέλος του πολέμου αναχώρησαν νέοι για σπουδές ή τις συνέχισαν όσοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν κατά τη διάρκεια των πολεμικών χρόνων.
 
Την περίοδο αυτή εργάστηκε στην Λευκωσία ο Θεόδωρος Καλοκασίδης (1929-1931), απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1931 εξορίστηκε από τις αγγλικές αποικιακές αρχές σαν ένας από τους υπαίτιους των Οκτωβριανών γεγονότων. Απελάθηκε στην Βρετανία, διέφυγε και την Ένωσης Κύπριων Ελλάδας, της Κυπριακής Αδελφότητας, της Κυπριακής Εστίας και σύμβουλος της Εθναρχίας Κύπρου. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
 
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1937-1947
 
Αυτή την περίοδο αναφέρεται ο πρώτος Τουρκοκύπριος οδοντίατρος, ο Σεφκέτ. Η κυπριακή ιστορία οδοντιατρικής θα γράψει επίσης τους ακόλουθους οδοντίατρους, που κατείχαν μάλιστα δίπλωμα Αθηνών: Ρένος Σιμάν, Λουκής Παπαστράτης, Ευριπίδης Ζεμενίδης, Πέτρος Πετρίδης, Πίπης Κωσταντινίδης, Κρίνος Παυλίδης και Ελευθερία Παυλίδου . Κι ακόμα οι:
 
Ιωάννης Μαρσέλλος με δίπλωμα Γαλλίας και Η.Π.Α. με αλληλογραφία, Σιμάν ( πατέρας Ρένου Σιμάν) από το Λίβανο και οι Αρμένιοι πρόσφυγες, αδελφοί Ματοσιάν εκ των οποίων ο ένας ασχολείτο με εμπόριο χρυσού και σιτήρων. Τους ακολούθησαν στην άσκηση της οδοντιατρικής οι Σαριάν, Κυρακοσιάν και Αστζιάν ( πατέρας).
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Θα ήταν παράλειψη να μη γίνει αναφορά στους οδοντίατρους που εργάζονταν στο Νοσοκομείο επί αποικιοκρατίας.
 
Πρώτος ήταν από το 1936 ο Ιωάννης Μαρσέλλος:
Honorary Dentist / Dental Officer / Senior Dental Officer
 
Ο Μαρσέλλος ανέλαβε το 1938 τη σχολιατρική υπηρεσία.
 
Αργότερα Dental Officer έγινε η Σταυρούλα Λυσιώτου από την Πάφο, και στη συνέχεια οι Κυριάκος Παπασάββας και Ελευθερία Παυλίδου.
 
Ακολούθησε ο Χαρίλαος Πάλμας ως Διευθυντής Οδοντιατρικών Υπηρεσιών . Μετά τον κ. Πάλμα ακολουθούν οι Πανίκκος Γιαννίκος, Αικατερίνη Κωστέα, Αικατερίνη Σαββίδου και Παναγιώτης Σταυρινίδης.
1937 ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ
 
Πινακίδα σε τζάμι βιτρίνας κουρείου έγραφε « Εξαγωγαί οδόντων». Η τιμή ήταν όσο και το ξύρισμα, ο δε κουρέας είχε τη φήμη ότι είχε πολύ ελαφρύ χέρι.
 
 
Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 
Ο πρώτος υποτυπώδης Σύλλογος δημιουργήθηκε από τον Λουκή Παπαστράτη. Ακολούθησε ο Πρώτος Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Πετράκη Ιωαννίδη. Με την άφιξη των νεωτέρων επιστημόνων , ο Σύλλογος άρχισε να δραστηριοποιείται. Η επίσημη εγκαθίδρυση του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου έγινε το 1968 και πρώτος πρόεδρος του αναδείχθηκε ο Λουκής Σαββίδης.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ
« Ήταν η πίστη, η θέληση και η επιμονή μιας ομάδας συναδέλφων που ξεκίνησε από το 1967 να κάνει πραγματικότητα τη δημιουργία του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου.
 
Το κάστρο αυτό της οδοντιατρικής οικογένειας , που έμελλε να διαδραματίσει τον διπλό ρόλο του, την κατοχύρωση και προάσπιση του επαγγέλματος και την προαγωγή της Οδοντιατρικής επιστήμης.
 
Ευχή μου, ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος του σήμερα , με συναδερφική αλληλεγγύη να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του προς όφελος των συναδέλφων, του Κυπριακού λαού και της επιστήμης».
 
Μήνυμα του πρώτου προέδρου του Π.Ο.Σ. Λουκή Α.Σαββίδη.
 
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1966 – 1967
 
  1. Πετράκης Ιωαννίδης ( Πρόεδρος)
  2. Λουκής Σαββίδης
  3. Λουκής Παπαστράτης
  4. Ανδρέας Κοντόπουλος
  5. Παντελής Μαρτούδης
  6. Χριστόδουλος Πίπης
  7. Γαβριήλ Μάτσας
  8. Λόλης Νικολαίδης
Αργότερα έρχονται νεότεροι , οι Αντρέας Παρισινός και Τάκης Χατζηδημητρίου. Από την εποχή αυτή ξεκινά η διοργάνωση Παγκύπριων και Πανελλήνιων Συνεδρίων. Ακολούθησε η ίδρυση των Τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων: 
 
Λευκωσίας-Κερύνειας , Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού, Πάφου.
 
Το 1961 ο οδοντίατρος Λουκής Παπαστράτης ( ο οποίος διετέλεσε και αντιδήμαρχος) είχε στο ιατρείο του ως βοηθό και ως οδοντοτεχνίτη τον Κυριακίδη και κατάφερε να περάσει νόμο από την Βουλή που να επιτρέπει σε βοηθό οδοντίατρο ή οδοντοτεχνίτη με 25 χρόνια πείρα ( αφού περάσουν κάποιες εξετάσεις) να δουλεύουν σε ασθενείς υπό την επίβλεψη διπλωματούχου οδοντίατρου.
 
Ύστερα από δικαστικούς αγώνες ο νόμος ψηφίστηκε. Από τον ΣΦΟΑ που είχε γραμματέα του τον Α. Παρισινό , υπήρξαν διαμαρτυρίες. Οι οδοντίατροι έφτασαν μέχρι τον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο Κουτσιούκ και αυτός επειδή ήταν γιατρός άσκησε το δικαίωμα του βέτο, όμως ο νόμος τελικά πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι οι πιο κάτω οδοντοτεχνίτες μετονομάστηκαν σε « βοηθοί οδοντίατροι» :
 
Γιάννης Μακεκκίδης, Χάμπος Μακρής, Κυριακίδης, Καλλίας (Λάρνακα) , Σιμιλλίδης (Λεμεσός)
 
Το 1968 συντάχθηκαν οι πρώτοι εσωτερικοί κανονισμοί , παράλληλα με την ίδρυση των Τοπικών Συλλόγων Λευκωσίας- Κερύνειας, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού, Πάφου. Τους κανονισμούς συνέταξε ο Λουκής Σαββίδης με το δικηγόρο Ντίνο Χατζηνικολάου. Παρόντες στην εργασία αυτή ήταν ο Ιωάννης Μαρσέλλος και Μελής Μακρής ( οδοντοτεχνίτης) καθώς και οι συν. Καίσσαρ Ορφανίδης, Αντρέας Παρισινός , Τάκης Χατζηδημητρίου και Ανδρέας Ανδρέου.
1974
1974, ΕΤΟΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
 
 
Το 1974 ήταν έτος συμφοράς για τον κυπριακό λαό. Η οδοντιατρική οικογένεια δέχθηκε πολλά πλήγματα κατά την τούρκικη εισβολή. Αγνοούμενος είναι ο συνάδελφος Δημήτρης Συμεού, από το Δάλι , πατέρας του συνάδελφου Συμεών Συμεού.
 
Δεκάδες συνάδελφοι προσφυγοποιούνται από την κατεχόμενη Κερύνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος έκανε προσπάθειες και διαβήματα προς την κυβέρνηση για δημιουργία θέσεων στις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες ούτως ώστε να αποκατασταθούν επαγγελματικά οι εν λόγω συνάδελφοι.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ
 
Τριμηνιαίο εκφραστικό όργανο του Π.Ο.Σ.
 
Το 1981 το Συμβούλιο του Π.Ο.Σ. παίρνει την απόφαση να εκδώσει ενημερωτικό δελτίο. Το Οδοντιατρικό Βήμα ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας και της ανάγκης να πλησιάσει τα μέλη του, να επικοινωνήσει μ’ αυτά και να τα φέρει σε στενότερη επαφή μαζί του. Το Οδοντιατρικό Βήμα αποτελεί το εκφραστικό όργανο του Π.Ο.Σ. , το οποίο πληροφορεί τα μέλη του για τις απόψεις το, τις θέσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσει σε ζητήματα που αφορούν τον οδοντιατρικό κόσμο της Κύπρου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ