Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας - Κερύνειας
Αγαπητοί/ές ,
Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας,
Ευλεπιστούμε ότι αυτή την ιστοσελίδα θα σας βοηθήσει να λύσετε τις οδοντιατρικές σας ανησυχίες ή να εντοπίσετε οδοντίατρο στην επαρχία Λευκωσίας. Έχουμε αναρτήσει ένα σύγχρονο εργελείο ανεύρεσης οδοντιάτρων στο χάρτη που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε όλους τους οδντίατρους τηε επαρχίας Λευκωσίας και να πάρετε οδηγίες μετάβασης στο χώρο τους.
Ο ρόλος μιας ιστοσελίδας είναι να δίνει άμεσα και διαδραστικά πληροφορίες προς το ευρύ κοινό αλλά και στους συναδέλφους .Μπορείτε στον ειδικό χώρο FAQs που υπάρχει ,να λύσετε πολλές από τις απορίες σας σε σχέση με την οδοντιατρική και εάν υπάρχουν ακόμη απορίες μπορείτε να μας αποστείλετε τις απορίες σας και θα φροντίσουμε να τις επιλύσουμε.
Το νέο συμβούλιο του Συλλόγου μας αμέσως μετά την εκλογή μας είχαμε σαν πρώτο του μέλημα την συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Οδοντιατρικά Νέα» που είχε σταματήσει του Μάϊο του 2014. Τα τεύχη του περιοδικού μας θα τα βρείτε αναρτημένα σε μορφή .pdf σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας. Ευελπιστούμε ότι με ένα περιοδικό που αναρτάται τρείς φορές το χρόνο θα έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να σας φανεί χρήσιμο όσο και άλλοι τρόποι ενημέρωσης.
Κυριότερες προκλήσεις του Οδοντιατρικού επαγγέλματος αυτή την τριετία είναι η ένταξη του επαγγέλματος μας στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και η τροποποίηση του καταστατικού των οδοντιάτρων που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις. Ήδη από την προηγούμενη τριετία ο ΠΟΣ εργάστηκε και έχει παράξει έργο και ευελπιστούμε ότι αυτή την τριετία θα καταλήξουμε με επιτυχία .
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για το επάγγελμα μας και σαν σύλλογος, έχουμε αποφασίσει την ανταπόδωση στους συναδέλφους όσο το δυνατό περισσότερα, κάνοντας εκδηλώσεις και σεμινάρια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Όλα τα μέλη του νέου συμβουλίου, είμαστε δεκτικοί σε όλες σας τις εισηγήσεις για βελτίωση της Οδοντιατρικής στη Κύπρο και ελπίζουμε σε μια επιτυχημένη τριετία,
Νίκος Παπαδόπουλος
Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας -Κερύνειας
Η οδοντιατρική αποτέλεσε κλάδο της Ιατρικής και μαζί της βάδισε κατά την εξέλιξη της Ιστορίας του ανθρώπου. Είναι μια επιστήμη που βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο. Συνυφασμένη με την προσπάθεια για καλύτερη υγεία και αναβαθμισμένη ποιότητα στην καθημερινότητα του ανθρώπου η Οδοντιατρική στις μέρες μας απέκτησε μια επιπρόσθετη ιδιότητα: την ομορφιά και την καλαισθησία.
Αυτός ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της σύγχρονης οδοντιατρικής έδωσε αίγλη στην επιστήμη και τους λειτουργούς της, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και ψηλές απαιτήσεις.
Η κοινωνική αποστολή της Οδοντιατρικής είναι πλατιά. Ο οδοντίατρος αποτελεί τον θεματοφύλακα της στοματικής υγείας του λαού μας. Η πρόληψη και η θεραπεία των οδοντικών και γενικά των στοματολογικών παθήσεων αποτελεί το κύριο έργο μας.
Η ιδιαίτερη φροντίδα που απαιτείται για το παιδί αξίζει και μόνο να μας ωθήσει να αφοσιωθούμε ολόψυχα στην επιστήμη μας: για το παιδί που τόσο πολύ υποφέρει από τις οδοντικές παθήσεις κα ιδιαίτερα από την τερηδόνα, που το κάνει να πονά, να υποφέρει και επηρεάζει την ανάπτυξη του.
Αν αναλογισθεί κανείς το πόσο ο άνθρωπος υπέφερε στην αρχαιότητα, το μεσαίωνα και τους μετέπειτα χρόνους, από τους οδοντόπονους και την απώλεια των δοντιών, μόνο τότε θα αντιληφθεί πόσο περήφανος πρέπει να νιώθει σήμερα ο οδοντίατρος για την αποστολή του. Για τούτο και η σημερινή κοινωνική του θέση είναι αξιόλογη και συγκεντρώνει και την προσοχή και την εκτίμηση των ανθρώπων του.
Η θέση αυτή, εξαρτάται πάντα από την παιδεία του και την επαγγελματική το συμπεριφορά.
Η Οδοντιατρική στον Μεσαίωνα, αλλά και μετέπειτα ακόμη, έως τον παρελθόντα αιώνα, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από αγύρτες και γυρολόγους που μόνο αντικειμενικό σκοπό είχαν τον πλουτισμό τους.
Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να περάσει η Οδοντιατρική την θέση της στον επιστημονικό χώρο και να καταξιωθεί στον κοινωνικό χώρο. Και αφού σήμερα την απέκτησε διεθνώς, ελκύει αθρόα τους νέους μύστες, για να την αγαπήσουν και να την αναδείξουν ακόμη πιο πολύ.
“ Ο βίος βραχύς η τέχνη μακρή”, έλεγε ο Ιπποκράτης. Τούτο σημαίνει ότι για να υπηρετήσουμε την υψηλή τέχνη που ακολουθούμε στη σύντομη ζωή μας, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, παιδεία συνεχής και ευσυνειδησία. Ο Ιπποκράτης δίνει στους μαθητές του την παρακάτω παραγγελία:
“…. Να μην αποβλέπετε εις την ιατρική αμοιβήν ειμή ως μέσον ικανοποιήσεως της επιθυμίας σας προς περαιτέρω μάθησιν ( προς τελειοποιήσιν σας). Σας παρακινώ δε να υπολογίζετε (ως προς την ζητητέαν αμοιβήν) την πτωχείαν ή την ευπορίαν των αρρώστων σας, χωρίς να απαιτήσετε ποσά υπέρογκα κατά λίαν απάνθρωπο τρόπον. Άλλοτε δε και αμισθί να παρέχετε τας υπηρεσίας σας. Εάν δε, παρουσιασθή ευκαιρία να παράσχετε την επικουριάν σας εις ξένον τίνα και άπορον κατ’ εξοχήν, τούτο είναι ένδειξις δωρεάν παροχής ιατρικής αντιλήψεως. Διότι όπου υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και ο έρως προς την επιστήμην…”
Η Οδοντιατρική κατά την αρχαία περίοδο βρίσκεται στα χέρια των μάγων και των ιερέων. Οι αρρώστιες αποδίδονταν στην εκδητικότητα των θεών, η ίαση στην εύνοια τους, με την μεσολάβηση των ιερέων. Και όταν η ίαση δεν επερχόταν, η εξήγηση των μάγων ήταν ότι οι θεοί δεν επείστηκαν.
Η πλήρης θεμελίωση της επιστημονικής σκέψης της επαναστατικής απελευθέρωσης από την θεοκρατία έγινε από τον Ιπποκράτη γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης.
Το μεγαλείο της Ιπποκρατικής Ιατρικής εκφράζεται με την ανθρωπιά. Ο Ιπποκράτης δεν θεωρεί αλάνθαστο ούτε τον γιατρό, ούτε την ιατρική, ούτε τον εαυτό του, αλλά διακηρύσσει ότι :
( Βέλιστον δε εστί το προσωτάτω του ανεπιτήδειου απέχον”.)
Κάνοντας μια αναδρομή από τα χρόνια του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού, χανόμαστε στα γκρίζα χρόνια του μεσαίωνα και στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι πληροφορίες μας για την Οδοντιατρική στην Κύπρο σχεδόν ανύπαρκτες, μέχρι την ανατολή του προηγούμενου αιώνα. Τον 20ο αιώνα εμφανίζονται και οι πρώτοι οδοντίατροι στο νησί. Πρώτη καταχώρηση στο μητρώο οδοντιάτρων αναφέρεται το έτος 1962: 24 οδοντίατροι πήραν ειδική άδεια να ασκούν το επάγγελμα γιατί, για τρία χρόνια πριν από τον Νόμο του 1926 επαγγέλοντο τον οδοντίατρο στην νήσο ( Νόμος No. 17/1926).
- Πετράκης Ιωαννίδης ( Πρόεδρος)
- Λουκής Σαββίδης
- Λουκής Παπαστράτης
- Ανδρέας Κοντόπουλος
- Παντελής Μαρτούδης
- Χριστόδουλος Πίπης
- Γαβριήλ Μάτσας
- Λόλης Νικολαίδης