Ορθοδοντική

1. Τι είναι Ορθοδοντική;
 
Η Ορθοδοντική ασχολείται αποκλειστικά με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών σύγκλεισης, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.
 
2. Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη επίσκεψη σε Ορθοδοντικό;
 
Συνιστάται η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία 6 – 7 ετών. Ο Ορθοδοντικός θα προσδιορίσει εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, το είδος και τη σοβαρότητα του, καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας. 
 
3. Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να γίνει Ορθοδοντική θεραπεία;
 
Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Η μόνη αναγκαία προϋπόθεση είναι η καλή υγεία των ούλων κα των δοντιών. Στις μέρες μας έχουμε ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων που επιζητούν Ορθοδοντική θεραπεία. Συχνά απαιτείται η συνεργασία του Ορθοδοντικού με άλλες ειδικότητες της Οδοντιατρικής ή Ιατρικής.
 
4. Πόσο διαρκεί η Ορθοδοντική θεραπεία;
 
Εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη συνεργασία του ασθενή και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι κάποια χρόνια.
 
5. Ποια είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα που χρειάζεται ο Ορθοδοντικός για να καταστρώσει το σχέδιο θεραπείας;
 
Ο Ορθοδοντικός ξεκινά τη θεραπεία με τη κλινική εξέταση και έχει ανάγκη από τα εξής εργαστηριακά διαγνωστικά μέσα:
 
H κεφαλομετρική και πανοραμική ακτινογραφία
Εκμαγεία μελέτης (γύψινα αντίγραφα των δοντιών)
Φωτογραφίες δοντιών και προσώπου.
 
6. Σε ποιές κατηγορίες διακρίνονται τα Ορθοδοντικά προβλήματα;
 
Τα Ορθοδοντικά προβλήματα διακρίνονται σε οδοντικά, όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν τις ιδανικές θέσεις στην οστική τους βάση, σε σκελετικά προβλήματα όπου υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των δύο γνάθων, με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του στόματος και την κακή αισθητική του προσώπου, ενώ η τρίτη κατηγορία είναι ο συνδυασμός οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων.
 
7. Ποιες είναι οι αιτίες των Ορθοδοντικών προβλημάτων;
 
Τα Ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ως κληρονομικός παράγων μπορεί να θεωρηθεί όταν ένα παιδί κληρονομήσει από τον ένα γονιό μικρές γνάθους και από τον άλλο γονιό μεγάλα δόντια με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι συνωστισμένα. Τα αριθμητικά περισσότερα ή λιγότερα δόντια, οι ασυμμετρίες του προσώπου, οι διάφοροι τύποι σχιστιών, οι δυσμορφίες ή δυσπλασίες του προσώπου οφείλονται συνήθως σε κληρονομικούς παράγοντες.                                
 
Περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται οι διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες όπως ο θηλασμός του δακτύλου, η προώθηση της γλώσσας καθώς επίσης και η στοματική αναπνοή με αποτέλεσμα τη μη αρμονική ανάπτυξη των γνάθων και των δοντιών. Άλλος ένας παράγοντας ο οποίος προκαλεί Ορθοδοντικά προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του αναγκαίου χώρου για την ανατολή των διάδοχων μόνιμων δοντιών.
 
8. Πότε είναι απαραίτητη η Ορθοδοντική θεραπεία και τι μπορεί να προσφέρει;
 
Η Ορθοδοντική θεραπεία θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος. Η Ορθοδοντική προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στη θεραπεία λειτουργικών προβλημάτων του στόματος και εξασφαλίζει:
 
Σωστή λειτουργία του στόματος (μάσηση, ομιλία, αναπνοή).
Βελτίωση των συνθηκών για σωστή στοματική υγιεινή.
Περιορισμός πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική     άρθρωση.
Περιορισμός πιθανότητας καταγμάτων δοντιών που προβάλλουν έξω από τα χείλη.
Όμορφο χαμόγελο και αρμονικό πρόσωπο με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχικής ισορροπίας του ατόμου.
 
9. Πόσα είδη Ορθοδοντικών μηχανισμών υπάρχουν;
 
Εξωτερικοί μηχανισμοί: Εφαρμόζονται εξωτερικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση των οπίσθιων δοντιών της άνω γνάθου ή για να συγκρατήσουν την αύξηση της άνω γνάθου.
Μηχανισμοί διεύρυνσης της υπερώας: Χρησιμοποιούνται σε στενά άνω οδοντικά τόξα.
Λειτουργικά μηχανήματα: Χρησιμοποιούνται κυρίως για την καθοδήγηση, διέγερση ή αναστολή της αύξησης των γνάθων. Μπορεί να είναι κινητά ή ακίνητα μηχανήματα και ενδείκνυνται σε μικρά παιδιά.
Γλωσσικό τόξο: Εφαρμόζεται για τη διατήρηση χώρου σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών.
Ακίνητοι μηχανισμοί: Εφαρμόζεται στα δόντια για να τα μετακινήσουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Μπορεί να είναι μεταλλικά, κεραμικά ή γλωσσικά άγκιστρα τα οποία συνδέονται με τα τόξα σε συνδυασμό με ελαστικές αλυσίδες και ελατήρια.
Συγκρατητικοί μηχανισμοί: Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία εφαρμόζονται κινητά ή ακίνητα συγκρατητικά για τη διατήρηση του αποτελέσματος. 
 
10. Είναι αναγκαία τα σταθεροποιητικά μέσα;
 
Λόγω των συνεχών δυνάμεων που δέχονται τα δόντια απο τη γλώσσα και τις παρειές αλλά και λόγω της τάσης τους να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση είναι αναγκαίο για ένα ελάχιστο διάστημα των 18-24 μηνών να έχουμε είτε κινητά είτε ακίνητα σταθεροποιητικά μέσα. Εάν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος καλό είναι να παραμένουν περισσότερο.
 
11. Πρέπει να γίνονται εξαγωγή οι φρονιμήτες μετά την Ορθοδοντική θεραπεία;
 
Κάθε περιστατικό αξιολογείται διαφορετικά και πάντοτε σε συνεργασία με τον Οδοντίατρο του ασθενή. Δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν το ρόλο των φρονιμητών σε υποτροπή του ορθοδοντικού αποτελέσματος.