Λεύκανση
Η διαδικασία της λεύκανσης έχει γίνει πολύ δημοφιλής στις μέρες λόγω της επιθυμίας μας για απόκτηση αστραφτερού χαμόγελου όπως προστάζει και η μόδα. Εντούτοις, η Λεύκανση των δοντιών αποτελεί μια διαδικασία για καθαρά αισθητικούς σκοπούς και δεν βελτιώνει την στοματική υγεία.
1. Ποιά είναι η διαδικασία της λεύκανσης στο ιατρείο;
Η διαδικασία της λεύκανσης γίνεται στο ιατρείο και κάθε επίσκεψη διαρκεί από 30 λεπτά έως και μία ώρα. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες από μία επισκέψεις. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει στα δόντια ένα ειδικό λευκαντικό υλικό που ενεργοποιείται με τη χρήση λυχνίας ειδικού φωτισμού. Παράλληλα για προστασία των ούλων από την έντονη δράση του λευκαντικού υλικού τοποθετείται ειδικό τζελ ή ελαστικός απομονωτήρας στα ούλα.
2. Ποιά είναι η διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι;
Η διαδικασία της λεύκανσης γίνεται το σπίτι αφού πρώτα κατασκευαστεί από τον οδοντίατρο ειδικός μαλακός νάρθηκας (μασελάκι), ο οποίος εφαρμόζει ακριβώς στα δόντια του ασθενή . Ο οδοντίατρος επίσης εφοδιάζει τον ασθενή με το λευκαντικό υλικό και εξατομικευμένες οδηγίες χρήσης. Το υλικό τοποθετείται από τον ασθενή στο νάρθηκα και στη συνέχεια στο στόμα του ασθενούς. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα λευκαντικού υλικού που απαιτούν χρήση κατά τη διάρκεια του ύπνου για διάστημα ενός ή δύο εβδομάδων, είτε δύο φορές τη μέρα για δύο εβδομάδες.
Επαφίεται στη κρίση του οδοντίατρου σας ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ποιός είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος λεύκανσης. Μπορεί να επιλεχθεί και συνδυασμός των πιο πάνω μεθόδων.
3. Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η Λεύκανση;
Με την λεύκανση συνήθως προκαλεί μια παροδική και αναστρέψιμη ευαισθησία στα δόντια στο ζεστό-κρύο. Η ευαισθησία αυτή επανέρχεται το φυσιολογικό με την διακοπή της θεραπείας.
4. Γιατί να πάω στον οδοντίατρο αφού υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά που μπορείς να κάνεις λεύκανση μόνος σου;
Επειδή η λεύκανση των δοντιών είναι αρκετά δημοφιλής αρκετές εταιρίες διαφημίζουν προϊόντα λεύκανσης για χρήση στο σπίτι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο. Δυστυχώς λόγω της καυστικότητας του λευκαντικού τα προϊόντα αυτά χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη από εξειδικευμένα άτομα ενδεχόμενος να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα δόντια και στα ούλα. Ο νάρθηκας που περιέχουν τα σκευάσματα του εμπορίου δεν εφαρμόζει ακριβώς στα ούλα του ασθενή με αποτέλεσμα το λευκαντικό υλικό να διαφεύγει και να προκαλεί χημικά εγκαύματα στα ούλα. Επίσης η ανεξέλικτη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει διαβρώσεις στα δόντια και μη αντιστρεπτές βλάβες στην επιφάνεια τους.
5. Πότε πρέπει να αποφεύγεται η λεύκανση των δοντιών;
- Απαγορεύεται η λεύκανση δοντιών σε άτομα κάτω των 18 ετών, λόγο υψηλού κινδύνου νέκρωσης του πολφού των δοντιών στις ηλικίες αυτές.
- Αντενδείξεις – περιορισμοί λεύκανσης δοντιών – Εκτεταμένες εμφράξεις στα πρόσθια δόντια από σύνθετη ρητίνη. Η λεύκανση δεν αλλάξει το χρώμα των εμφράξεων και επομένως θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούριες με λευκότερη χροιά.
- Προϋπάρχουσα ευαισθησία στα δόντια στο ζεστό-κρύο – Η λεύκανση προκαλεί κάποιου βαθμού ευαισθησία και ενδεχομένως να πολλαπλασιάσει την προϋπάρχουσα ευαισθησία αυτών των ασθενών. Είναι όμως αναστρέψιμη μετην πάροδο του χρόνου.
- Ασθενείς με φτωχή υγιεινή στόματος και παρουσία τερηδόνων στα δόντια αφού ο λευκαντικός παράγοντας μπορεί να καταστρέψει περισσότερο τα τερηδονισμένα δόντια.
- Εκτεθειμένες ρίζες δοντιών – Πρόκληση διάβρωσης στη ρίζα από το λευκαντικό παράγοντα.
- Εγκυμοσύνη και γαλουχία – Αν και δεν είναι τεκμηριωμένο ότι προκαλείται κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή το παιδί συστήνεται προληπτικά αποφυγή της λεύκανσης.
- Κάπνισμα, τροφές με χρωστικές, υπερβολική λήψη καφέδων, αναψυκτικών, τσάι, κόκκινο κρασί κτλ – Το κάπνισμα και ο καφές εναποθέτουν χρωστικές στα δόντια δυσχεραίνοντας σημαντικά την διαδικασία της λεύκανσης υποτροπιάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.
6. Η χρήση της οδοντόπαστας ή των ειδικών τσιχλών είναι αρκετή για λεύκανση;
Όλες οι οδοντόπαστες που κυκλοφορούν στην αγορά αν και ονομάζονται λευκαντικές δεν επηρεάζουν το εσωτερικό χρώμα των δοντιών. Έχοντας αποτριπτικές και στιλβωτικές ουσίες δρουν μόνο επιφανειακά αφαιρώντας όπου είναι δυνατόν τις επιφανειακές χρωστικές. Οι τσίχλες εκτός από την ωφέλιμη δράση τους στην μείωση της οξύτητας του στόματος για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν προσφέρουν τίποτα όσον αφορά την χρωματική αλλαγή στα δόντια. Αντιθέτως η επίμονη χρήση τους προκαλεί προβλήματα στους μύες του στόματος και στην κροταφογναθική άρθρωση.