Εμφυτεύματα

1. Τι είναι το εμφύτευμα;

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν δόντια που έχουν χαθεί.  Αποτελούνται από δύο κυρίως μέρη: το τμήμα που υποκαθιστά τη ρίζα του δοντιού και τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση κάτω από τα ούλα μέσα στο κόκκαλο της γνάθου και το τμήμα που φαίνεται μέσα στο στόμα στο οποίο εφαρμόζεται το προσθετικό δόντι.

2. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα εμφυτεύματα;
 
Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από το πιο βιοσυμβατό  τιτάνιο ή κράμα τιτανίου.  Το τιτάνιο είναι ανενεργό υλικό και χρησιμοποιείται με επιτυχία στην οδοντιατρική και στην ορθοπεδική εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ποτέ να έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις.
 
3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορεί να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα;
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η ύπαρξη αρκετού οστού στην περιοχή της εμφύτευσης.  Σε αρκετές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει αρκετό οστό στην περιοχή,μπορούν να γίνουν αναπλαστικές τεχνικές για αύξηση του οστού.
 
4. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία των εμφυτευμάτων;
 
ΝΑΙ. Το κάπνισμα μειώνει αρκετά τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων.  
 
5. Τι ρόλο παίζει η γενική υγεία, η οστεοπόρωση και η ηλικία του ασθενή στην επιτυχία των εμφυτευμάτων;
 
Προβλήματα γενικής υγείας ενδεχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων.  Οι ασθενείς οφείλουν να ενημερώσουν το θεράποντα οδοντίατρο για τυχών προβλήματα υγείας και φάρμακα που λαμβάνουν ώστε να ληφθούν υπόψιν και να τροποποιηθεί ανάλογα και το σχέδιο θεραπείας.
Η ηλικία του ασθενή και  η οστεοπόρωση δεν αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 
 
6. Αφού τοποθετηθούν τα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα είναι απαραίτητο να συνεχίσω να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;
 
Η φροντίδα και η υγιεινή των εμφυτευμάτων δεν διαφέρει από αυτή των φυσικών δοντιών. Γι αυτό, τακτικός έλεγχος των εμφυτευμάτων και ο καθαρισμός στο ιατρείο είναι απαραίτητος το ίδιο συχνά όπως και στα φυσικά δόντια. Τα εμφυτεύματα μπορεί να μην κινδυνεύουν από τερηδόνα όμως κινδυνεύουν από περιεμφυτευματίτιδα,δηλαδή φλεγμονή των ούλων και του οστού γύρω από αυτά.
 
7. Αν έχω περιοδοντίτιδα μπορώ να δεχτώ εμφυτεύματα;
 
Ναι, μπορεί να γίνει τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε περιοδοντικούς ασθενείς αρκεί να προηγηθεί περιοδοντική θεραπεία, έλεγχος της φλεγμονής και του μικροβιακού παράγοντα.
 
8. Πώς γίνεται η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος?
 
Σε γενικές γραμμές είναι μια αρκετά προβλέψιμη διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου.