Εξαγωγές
1. Πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες (σωφρονιστήρες ή τρίτοι γομφίοι);
Όχι πάντα. Όταν οι φρονιμίτες εμφανιστούν πλήρως και πάρουν σωστή θέση στο στόμα τότε συμπεριφέρονται όπως όλα τα υπόλοιπα δόντια. Όταν πάλι δεν φυτρώσουν καθόλου και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.
2. Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες;
Όταν ο οδοντίατρος κρίνει ότι η θέση των σωφρονιστήρων προκαλεί προβλήματα στα υπόλοιπα δόντια ή στα ούλα, τότε προτείνεται η εξαγωγή τους. Πολλές φορές η θέση σωφρονιστήρων που πρέπει να βγουν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να «φυτρώσει» πλήρως ένας φρονιμίτης με αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται καλά, να μαζεύονται μικρόβια και να δημιουργούνται προβλήματα.
3. Είναι σωστή η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σωφρονιστήρων με αντιβίωση και χωρίς να γίνει εξέταση από Οδοντίατρο ή Χειρουργό Στόματος;
ΟΧΙ! Η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει μόνο παροδικά (και μόνο για όσο καιρό λαμβάνεται) στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα ο οδοντίατρος θα καθορίσει τη σωστή αντιβίωση και τις σωστές δόσεις για να είναι αποτελεσματική. Πολύ σημαντικό είναι ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών προκαλεί την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων τα οποία σταδιακά να μην αντιμετωπίζονται εύκολα και να προκαλούν σοβαρές επιπλοκές
4. Μετά από επεμβάσεις στο στόμα υπάρχει πόνος και πρήξιμο;
Είναι φυσιολογικό μετά από μία χειρουργική επέμβαση στο στόμα να υπάρχει πρήξιμο σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην επέμβαση. Συνήθως διαρκεί 3-4 μέρες. Το ίδιο και ο πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα παυσίπονα που θα χορηγηθούν μετά από την επέμβαση. Είναι σημαντικό να ακολουθηθούν πιστά και οι οδηγίες που θα δοθούν από τον γιατρό όπως π.χ. αποφυγή καπνίσματος για 2-3 μέρες, αποφυγή ζεστών φαγητών και ροφημάτων, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (κομπρέσων) στην περιοχή της επέμβασης κτλ.